Tapahtumat Uutiset

<< Takaisin


Leffatestillä tietoa katsomiskokemuksista

MediaTeamin kieli- ja audioteknologian tiimin sekä informaatiotutkimuksen laitoksen tutkijat ovat selvittäneet, kuinka semanttisia aukkoja voidaan täyttää haettaessa ääni- ja kuvatallenteita eri tietokannoista. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa on perehdytty siihen, kuinka elokuvien sisältämää informaatiota voidaan käyttää hyväksi sisältöpohjaisissa hauissa. Huomiota on kiinnitetty erityisesti siihen, mitä ihmiset muistavat elokuvista ja mitä elokuvien sisältämiä elementtejä voidaan hakea tietokonepohjaisesti.

Kun edellä mainittuun tietoon päästään käsiksi, sisältöpohjaiset haut tehostuvat huomattavasti. Tutkimuksen yhtenä päämääränä on madaltaa elokuviin sisältyvän informaation ja hakuja tekevän henkilön mentaalisten mallien välistä kuilua. Tutkimukseen kuuluvan kolmiosaisen testisarjan aiemmissa vaiheissa on käytetty materiaalina sekä otteita elokuvista että kyseisten elokuvien trailereita, joiden pohjalta tutkitaan koko elokuvan katsomisen synnyttämiä mieli- ja muistikuvia.

Kahden ensimmäisen vaiheen tuloksia hyödynnetään viimeisessä eli kolmannessa vaiheessa, jossa materiaaliksi oli valittu kokonainen elokuva. Kokeeseen osallistuneet henkilöt katsoivat sen oululaisessa elokuvateatteri Starissa. Testin tuloksia sovelletaan hakujärjestelmien kehityksessä, jota tehdään myös MediaTeamin Vikings-projektissa. Leffatestiin osallistui kaikkiaan parisenkymmentä henkilöä, joista osa harrastaa elokuvia intensiivisemmin.

Lisätietoja:

Tutkija Ilkka Juuso, s-posti ilkka.juuso@ee.oulu.fi

Tutkija Juha Lilja, s-posti juha.lilja@oulu.fi


Lisätty: 2.10.2002

MediaTeam Oulu

Etusivu
Tutkimuksen Historia
MediaTeam lyhyesti
MediaTeam Spirit
Tutkimus
Projektit
Julkaisut
Demot ja tiedostot
Ajankohtaista
Henkilökunta
Avoimet työpaikat
Yhteystiedot

Oulun yliopisto

Suomi English