Mediaseinä murtaa television katselun rajoja laskennallisen älyn menetelmillä

Oulun yliopistossa on kehitetty uutta teknologiaa ohjelmien löytämiseen ja sisällön seurantaan. Mediaseinä ja siihen liittyvä tv-ohjelmien hakupalvelu auttavat katsojia löytämään tehokkaasti heitä kiinnostavia ohjelmasisältöjä digitaalisesta tv-lähetysvirrasta ja verkkopalveluista.

Mediaseinä-palvelussa tietokone tunnistaa automaattisesti ohjelmien sisältöä parhaiten kuvaavia asiasanoja. Palvelu seuraa seitsemän digitaalisen televisiokanavan tarjontaa. Asiasanojen kautta pääsee tarkastelemaan ohjelmasta muodostettuja kuvallisia lainauksia. Lainauksien avulla voi selata asiasanojen esiintymiä ja muodostaa tarkemman käsityksen ohjelman sisällöstä.

Jokaisen ohjelman kohdalla Mediaseinä etsii kanavatarjoajien omista verkkopalveluista katsottavaa ohjelmalähetettä. Jos lähde löytyy, voit katsoa alkuperäisen ohjelman näppärästi katso-linkin kautta.

Palvelussa näytetään muutaman tunnin viiveellä koosteet viimeisimmistä ohjelmista aihealueittain. Voit selailla tuoreeltaan lähetettyjä ohjelmia aihepiireissä uutiset ja ajankohtaiset, ruoka, luonto, asuminen, dokumentit ja kulttuuri, tiede ja tutkimus, matkailu, komedia ja dekkarit.

Mediaseinän lisäksi käytössä on tv-ohjelmien hakukone, joka löytää tietoa yli 120 000 esitetyn ohjelman metatiedoista.

Palvelu on kehitetty uusien teknologioiden tutkimukseen ja kehitykseen. Sen toiminta perustuu laskennallisen älykkyyden menetelmiin: digitaalisessa lähetysverkossa esitettyjä TV-ohjelmia analysoidaan tekstitystiedon perusteella ja niistä luodaan koosteita palvelun verkkosivuille. Mediaseinä hyödyntää tutkimuksessa kehitettyjä videon haku- ja selailutekniikoita ohjelmasisällön käsittelyssä.

Mediaseinä paitsi monipuolistaa televisio-ohjelmien seuraamista, tuo myös esiin uusia mielenkiintoisia ohjelmia. Jos joku ohjelma kiinnostaa sisällöllisesti, ”hae samanlaisia” -linkki etsii sisällöllisesti vastaavia ohjelmia kaikkien kanavien lähetetyistä ja tekstitetyistä ohjelmista. Tällä tavalla voi löytää lisää katsottavaa samasta aihepiiristä eri televisiokanavilta.

Uusimpia ohjelmatietoja lähetetään myös Twitteriin, josta ohjelmien asiasanoja voi seurata. Twitter-hakujen kautta voi myös keskittyä seuraamaan tietyn aihealueen ohjelmatietoja, sillä lisäämme ohjelmien tweetteihin aihealueen hashtagin, esimerkiksi #luonto.

Lisätietoja: TkT Mika Rautiainen, etunimi.sukunimi@ee.oulu.fi.

Mediaseinä-palvelu

Lisätty: 23.4.2012